Interactive Marketing, Marcom, Online Programs, Uncategorized, Webcast

Mijn uiterst succesvolle webcastprogramma

[tweetmeme source= ‘henniphof’ only_single=false]Ken jij een marketingmanager die een webcastprogramma beheert, of een bureau dat zo’n activiteit voor klanten uitvoert? Wees dan zo goed hem/haar/dat op dit schrift te wijzen, zodat we wat ervaringen kunnen uitwisselen. Ben je dat zelf, lees dan verder en stuur me je feedback. Zoals altijd geldt: bureauacquisitie = Ontvrienden voor het Leven. Echt.

Ik zal de komende tijd een aantal bijdragen aan mijn webcastprogramma wijden, NetApp TechTalk. Bedacht in Amerika, eind 2007 door mij voor EMEA overgenomen – met alle bijkomende sores (o nee: “uitdagingen”) van dien: vertaling, lokale marketingteams, discussiepanels, content, e-marketingsystemen, leveranciers, sales follow-up… maar goed, TechTalk rolt nu ruim 2 jaar, het brengt goede leads binnen, en het is een schoolvoorbeeld van closed-loop demand generation, om het eens Amerikaans te zeggen.

Dit is TechTalk door de ogen van een prospect: Je gaat naar een lokale NetApp website en registreert je om bijvoorbeeld een whitepaper te downloaden. Daarbij geef je permissie om algemene informatie van NetApp te ontvangen. Enige tijd later vind je een uitnodiging voor een webcast in je mailbox. Je laat je gegevens achter, ontvangt een bevestigingsmail met inloginformatie, en je hebt de mogelijkheid om het evenement in je Outlook-agenda te zetten.
Op de dag van het evenement ontvang je ‘s ochtends een herinnering. Je logt in op de MS Live Meeting-sessie, en kiest welke audio stream je wilt volgen: via VoIP op je pc, of door in te bellen op een lokaal telefoonnummer.

De sessie zelf bestaat uit een 60 minuten durende presentatie door een panel, met NetApp-moderator. NetApp-experts bespreken onderwerpen met klanten, channel partners of strategische partners. Nu en dan wordt de presentatie onderbroken voor een polling question, die we gebruiken om feedback van het publiek te krijgen, en zo de conversatie te sturen. Het publiek stelt op een chatconsole vragen, die het panel waar mogelijk gedurende de live sessie beantwoordt. Ontbreekt daarvoor de tijd, dan komen we later bij je terug met het antwoord.
Twee dagen na het evenement ontvangt iedereen die zich heeft geregistreerd een opvolgmail, met de mogelijkheid de presentatie en de opname van de webcast te downloaden. De rapportage gaat naar field marketing en vandaar door naar lead management.

Wordt vervolgd…

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s